آشنایی با رشته بهداشت و ایمنی مواد غذایی


معرفی رشته بهداشت و ایمنی مواد غذایی
رشته بهداشت و ایمنی مواد غذایی جهت پیشگیری ازعوارض مواد غذایی از جمله غذاهای صنعتی که ازمواد نگهدارنده و کنسرواتیو استفاده میکنند و آثار سوئی برسلامتی افراد داشته ، تدوین شده است.
هدف از این رشته تربیت دانش آموختگانی است که بتوانند با درک ایمنی و بهداشت مواد غذایی زمینه را برای بازرسی و نظارت مواد غذایی فراهم ساخته و در ارتقاء سلامت مواد غذایی موثر باشند.
با توجه به اينكه در ايران ساليانه موارد بالايي از آلودگي و مسموميت هاي غذايي رخ مي دهد كه علت آن توزيع، عرضه و مصرف مواد غذايي آلوده مي باشد و اين مسئله هزينه هاي اقتصادي و بهداشتي زيادي را بر جامعه تحميل مي كند. اين مسموميت هاي غذايي مي توانند ناشي از آلودگي هاي ميكروبي و شيميايي باشند. در اين باره استفاده بي رويه از سموم دفع آفات در كشاورزي و يا داروهاي دامپزشكي در افزايش توليد و يا درمان دام و طيور و يا اينكه آلودگي خاك به سموم شيميايي و فلزان سنگين مي توانند باقيمانده هايي در محصولات غذايي ايران بر جا گذارند.
اولین دوره پذیرش دانشجو در مقطع کارشناسی ارشد بهداشت و ایمنی مواد غذایی توسط دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تهران در سال 1388 انجام گرفته است. کارشناسی ارشد بهداشت و ایمنی مواد غذایی، جهت جلوگيري از ابتلاي انسان به بيماري ها و حفظ محيط از نظر آلودگي مورد توجه قرار می گیرد.
زمینه های فعالیت در بازار کار
ویژگی بازار کار بهداشت و ایمنی مواد غذایی دو منظوره بودن آن است زیرا علاوه بر بازار کار صنایع غذایی در زمینه مواد غذایی آماده (انجام پژوهش های مرتبط) نیز کاربرد دارد.
در زمينه آموزشی :
– در بخش آموزش فارغ التحصیلان
– طراحي و تدوين روشهاي بهينه جهت آموزش دانشجويان و انجام نوآوري ها و خلاقيت هاي لازم در اين رابطه
در زمینه پژوهشی:
– درانجام پژوهشهای در زمینه بهداشت مواد غذایی
در زمینه مشاوره ای:
– به عنوان مشاوره در بهره برداری از فناوری ها در بخش های دولتی و خصوصی
در زمینه خدماتی:
– مسئول آزمایشگاه کنترل کیفی کارخانجات تولید مواد غذایی
ضرایب دروس کنکور کارشناسی ارشد بهداشت و ایمنی مواد غذایی
میکروب شناسی مواد غذایی ضریب 2
اصول نگهداری مواد غذایی ضریب2
شیمی مواد غذایی ضریب2
کلیات بهداشت و ایمنی مواد غذایی ضریب 2
زبان عمومی ضریب2
از بین دروس کنکور کارشناسی ارشد بهداشت و ایمنی مواد غذایی، دروس میکروب شناسی مواد غذایی و شیمی مواد غذایی هم سخت تر و هم دارای نکات زیادی هستند. داوطلبان باید این دو درس را جدی گرفته و زمان بیشتری را به مطالعه و مرور آن ها اختصاص دهند. درس زبان انگلیسی هم در همه آزمون ها از اهمیت زیادی برخوردار است. اگر داوطلبان در زمان مناسب خواندن این درس را آغاز کنند، می توانند بهترین نتیجه را بگیرند.
رشته های مجاز برای شرکت در آزمون کارشناسی ارشد بهداشت و ایمنی مواد غذایی
مدرک دکتری پزشکی عمومی، داروسازی، دامپزشکی و دکتری حرفه ای علوم آزمایشگاهی و یا کارشناسی در یکی از رشته های علوم تغذیه، علوم و صنایع غذایی (گرایش کنترل کیفی و بهداشتی)، بهداشت محیط، بهداشت عمومی، میکروبیولوژی، علوم آزمایشگاهی، مهندسی کشاورزی ( گرایش صنایع غذایی)، مهندسی شیمی (گرایش شیمی مواد غذایی) بهداشت مواد غذایی با منشا دامی، بهداشت و بازرسی گوشت، مهندسی تکنولوژی صنایع آرد و بهداشت مواد غذایی.
زمینه های فعالیت در بازار کار بهداشت و ایمنی مواد غذایی
برای داشتن مواد غذایی سالم و کاهش عوارض متعدد آن، کارشناسان ارشد این رشته لازم است در جهت حفظ و ارتقای سلامت جامعه، با توانمندی های زیر در زمینه های فعالیت در بازار کار بهداشت و ایمنی مواد غذایی آشنا شوند و آن ها را به کار گیرند.
- آلودگی های مواد غذایی
- ایمنی و کنترل کیفیت مواد غذایی
- افزودنی های مجاز شامل نگهدارنده ها، طعم دهنده ها، بافت دهنده ها، رنگ ها و شیرین کننده ها
- شناسایی سموم و مسمومیت ها
بازار کار بهداشت و ایمنی مواد غذایی
بازار کار بهداشت و ایمنی مواد غذایی بسیار مناسب است. دانش آموختگان ارشد بهداشت و ایمنی مواد غذایی می توانند در سازمان غذا و دارو، وزارت جهاد کشاورزی (سازمان دامپزشکی کشور- شیلات)، کارخانجات و مراکز تولید مواد غذایی، آزمایشگاه های مواد غذایی دولتی و خصوصی، مراکز تحقیقاتی مواد غذایی مشغول به کار شوند. همچنین می توانند نقش های آموزشی- مشاوره ای، پژوهشی، اجرایی و مدیریتی را در جامعه ایفا کنند. به طورکلی می توان گفت با توجه به جدید بودن این رشته، دامنه بازار کار بهداشت و ایمنی مواد غذایی بسیار گسترده است. داوطلبان ارشد بهداشت و ایمنی مواد غذایی اگر با علاقه وارد این رشته بشوند موفقیت های بی شماری را در این زمینه کسب می نمایند. علاوه بر این به دلیل اهمیت این رشته در جامعه، داوطلبان به ادامه تحصیل در خارج از کشور هم می توانند بسیار امیدوار باشند. بازار کار بهداشت و ایمنی مواد غذایی وزارت بهداشت، می تواند آینده درخشانی را نسبت به رشته های وزارت علوم برای داوطلبان ارشد بهداشت و ایمنی مواد غذایی که مدرک کارشناسی مهندسی شیمی (گرایش شیمی مواد غذایی) و مهندسی کشاورزی (گرایش صنایع غذایی) دارند، رقم بزند. داوطلبان دارای مدرک کارشناسی بهداشت محیط، در بازار کار بهداشت و ایمنی مواد غذایی وضعیت بهتری نسبت به رشته خودشان دارند.
عوامل تهدید کننده سلامت محصولات غذایی
عوامل تهدید کننده سلامت محصولات غذایی شامل موارد زیر می باشد:
- افزایش آلاینده های میکروبی و شیمیایی در محیط زیست
- استفاده بی رویه از کودهای شیمیایی
- سموم دفع آفات نباتی
- استفاده بی رویه داروها جهت افزایش تولید محصولات دام و طیور
- دفع غیر بهداشتی پسماندها و فاضلاب های صنعتی و در نتیجه آلودگی خاک به سموم شیمیایی و فلزات سنگین
عوامل بالا سبب می شود که سلامت محصولات غذایی اعم از گیاهی یا حیوانی مورد تهدید قرار گیرند. بنابراین نظارت علمی بر فرآیند تولید تا مصرف مواد غذایی از ضروریات است. لذا ضرورت وجود این رشته و تربیت دانشجویان در این فیلد به خوبی احساس می شود.
دیدگاهتان را بنویسید