آشنایی با رشته حشره شناسی پزشکی و مبارزه با ناقلین


آشنایی با رشته حشره شناسی
رشته حشره شناسی یکی از شاخههای علم حشره شناسی میباشد که به بررسی و مطالعه حشرات زیان آور و مضر برای انسان میپردازد. برای تجسم گستردگی حوزه حشره شناسی، کافی است بدانیم که بزرگترین شاخه جانوری شاخه بندپایان و بزرگترین رده بندپایان، حشرات است.
این رشته اولین بار در سال 1345 توسط دانشکده بهداشت دانشگاه تهران راه اندازی شد.
هدف رشته
هدف از راه اندازی رشته حشره شناسی پزشکی ، تربيت افرادی است كه بيماريهای منتقله و ناراحتی های ناشی از حشرات و ديگر بندپايان را شناسائی كرده و راه حل هاي مناسب و کارآمد برای رفع اين مشكلات ارائه و بر حسن اجرای آن نظارت نمايند.
همچنین مشارکت در انجام فعالیت های آموزشی و پژوهشی از دیگر اهداف اصلی این دوره محسوب می شود.
اهمیت رشته
در خصوص اهمیت رشته باید گفت در چند سال گذشته به رغم اجرای برنامه های مدون كنترل بيماری ها، تغييرات آب و هوایی، مداخلات محيط زيستی و تحولات سياسی اجتماعی و اكولوژی ناپايدار انسانی در مناطق مختلف دنيا، برخی بيماری ها (نظیر مالاريا و …) كه توسط گونه های بخصوصی از بندپايان به انسان منتقل مي شوند مهمترين بيماري هايی هستند كه حجم قابل توجهی از خدمات بهداشتی و درمانی را به خود اختصاص داده اند.
از آنجا كه اين بيماری ها در كشور ما از سال های اخیر بومي بوده و از نظر بهداشت عمومی حائز اهميت فراوانی هستند، لذا به منظور مطالعه، بررسی و تحقيق همه جانبه آنها، تربيت دانشجو در مقاطع عالي حشره شناسی پزشكی و مبارزه با ناقلين كاملأ ضروری است.
کارشناسی ارشد حشره شناسی
هم اکنون در دو مقطع کارشناسی ارشد و دکتری این رشته در دانشگاه تهران و تعدادی دیگر از دانشگاههای ایران دانشجو پذیزفته می شود و فقط فارغ التحصیلان مقطع کارشناسی رشته گیاه پزشکی می توانند در مقطع کارشناسی ارشد حشره شناسی کشاورزی ادامه تحصیل دهند.
دکترا حشره شناسی
دوره دكتري حشره شناسی کشاورزی بالاترين مقطع تحصيلي در اين رشته است كه شامل پيشرفتهترين موضوعات موجود در زمينه اين علم و علوم وابسته به آن که در حقیقت مدیریت کنترل است ميباشد.
مباحث تكميلي مربوط به حشره شناسی کشاورزی شامل اکولوژی و کنترل بیولوژیک, فیزیولوژی و سم شناسی, بیوسیستماتیک حشرات و بیوسیستماتیک کنه ها، شناسایی, مطالعات رفتاری, بررسیهای اکولوژیکی-فیزیولوژیکی حشرات و کنه ها و روشهاي مبارزه با آنها از موضوعات عمدهاي هستند كه در اين دوره مورد تدريس و پژوهش قرار ميگيرند.
کاربرد حشره شناسی در کشاورزی
با استفاده از جديدترين آثار موجود و با تكيه بر روشهای پيشرفته تحقيق، ضمن تربيت متخصصين مربوط، مهمترين نيازهای علمي – تخصصی كشور در اين رشته تامين شده و زمينههای لازم جهت كاهش خسارت آفات گياهي فراهم گردد و نهايتاً افزايش راندمان محصولات كشاورزی حاصل شود.
گرایش های رشته در مقطع دکتری
چهار گرايش اکولوژی و کنترل بیولوژیک، فیزیولوژی و سم شناسی، بیوسیستماتیک حشرات و بیوسیستماتیک کنه ها برای حشره شناسی کشاورزی در مقطع دکتری وجود دارد. داوطلبان تحصيل در دوره دكتری این رشته علاوه برداشتن شرايط عمومي دورههای دكتری كه در آيين نامه مربوط ذكر شده است، بايد فارغالتحصيل دوره كارشناسی ارشد رشته حشره شناسی کشاورزی باشند.
رشته های مجاز برای ورود به رشته کارشناسی ارشد حشره شناسی
کارشناسی بهداشت محیط، علوم آزمایشگاهی، انگل شناسی پزشکی، حشره شناسی پزشکی و مبارزه با ناقلین، زیست شناسی همه گرایشها، دفع آفات کشاورزی، گیاه پزشکی، علوم زیستی، حفاظت گیاهان، بهداشت عمومی، مدیریت تلفیق آفات
منابع کنکور کارشناسی ارشد
زیست شناسی عمومی؛ حشره شناسی عمومی؛ شیمی عمومی؛ زبان انگلیسی عمومی
ضرائب دروس کارشناسی ارشد رشته حشره شناسی پزشکی و مبارزه با ناقلین
زیست شناسی عمومی ضریب 3؛ حشره شناسی عمومی ضریب 2؛ شیمی عمومی ضریب 1؛ زبان انگلیسی عمومی ضریب 2
دیدگاهتان را بنویسید