آشنایی با رشته سلامت سالمندی


معرفی رشته سلامت سالمندی
رشته کارشناسی ارشد سلامت سالمندی از جدیدترین رشته های مقطع کارشناسی ارشد وزارت بهداشت است که به مسائل بهداشتی، سلامت و بیماری سالمندان و نیز روشهای مداخله بهداشتی مبتنی بر تجارب علمی برای این قشر از جامعه می پردازد. فارغ التحصیلان این رشته قادر به ارزیابی نیازها ، اولویت بندی مشکلات و برنامه ریزی و اجرای مراقبتهای سلامت سالمندان خواهند بود.
هدف از رشته سلامت سالمندی
این رشته به مسائل بهداشتی، سلامت و بیماری سالمندان و نیز روشهای مداخله بهداشتی برای این قشر از جامعه دارد. هدف از این رشته افزایش مهارتهای تفکر خلاق و حل مسئله برای کمک به کاهش مشکلات سالمندان اعم از حقوقی و اجتماعی و کارکردی … است.
سالمندی پدیدهای اجتناب ناپذیر است و هیچ مرجعی قادر به متوقف کردن این پدیده نیست و تنها راهکار، برخورد منطقی و عاقلانه نسبت به این موضوع است. مراقبت های بهداشتی، مراقبتهای اجتماعی، افزایش کیفیت زندگی، افزایش بهبود عملکرد فیزیکی سالمندان نه تنها از درصد مرگ و میر سالمندان بر اثر بیماریهای حاد و مزمن می کاهد بلکه افزایش طول عمر را با برخورداری از رفاه بیشتر همراه می سازد. و بیتوجهی به ابعاد مختلف این قشر و نیازهای آنان میتواند مانعی جدی در برابر توسعه قلمداد شود، به این صورت که اگر نیازهای روانی، اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی این قشر نادیده گرفته شود و قابلیتهای لازم را برای زندگی نداشته باشند، چگونه میتوان انتظار توسعه بیشتر را داشت در حالی که مهمترین عامل توسعه، نیروی انسانی است.
با جمع بندی این مطالب می توان گفت هدف از این رشته افزایش عملکرد فیزیکی سالمند می باشد بطوری که فرد مستقل بوده و با ارزیابی خود نسبت به گذشته احساس پوچی و بی کارآمدی نکند.
چشم انداز رشته سلامت سالمندی
این برنامه در نظر دارد با ارائه آموزش های تکمیلی در سطح کارشناسی ارشد سالمندی پیشرو در تربیت نیروی انسانی فرهیخته و کارامد در زمینه سلامت سالمندان در کشور باشد و طی ده سال پس از تصویب و راه اندازی رشته در کشور بخش اعظم نیازهای کشور را در تربیت نیروهای انسانی و مدیریت برنامه های سلامتی سالمندان مرتفع سازد .
اهداف دوره آموزشی رشته سلامت سالمندان
- افزایش دانش و مهارت پایه و کاربردی در زمینه سلامت و مراقبت های جامع سالمندان
- افزایش مهارت های تفکر خلاق و حل مسئله برای کمک به تحلیل مشکلات سالمندان اعم از حقوقی و اخلاقی و غیره و یافتن راه حل های مناسب و مدیریت حل مسائل مرتبط با سالمندان
- توسعه توانمندی دانشجویان برای کسب دانش تحقیق و بررسی منتقدانه از تحقیقات منتشر شده و در ایجاد توانمندی های لازم برای انجام تحقیقات در زمینه سالمند شناسی و سلامت سالمندان
- ایجاد یک پایه تحقیق در سلامت سالمندی جهت کمک به سیاستگزاری ها
- ایجاد مهارت ها ی ارتباط و کار عملی با سالمندان
- افزایش اگاهی در مورد سیاست های اجتماعی و دولتی که در زندگی سالمندان تاثیر می گذارد و یا نیاز به تاسیس آن وجود دارد .
- افزایش توانایی درک و ارزیابی و مراقبت ها و خدمات مرتبط با سالمندان و سرویس های که در اختیار سالمندان قرار دارد .
منابع کنکور کارشناسی ارشد
فیزیولوژی سالمندی؛ روانشناسی و بهداشت روانی؛ جامعه شناسی پزشکی؛ روش تحقیق و آمار حیاتی؛ بهداشت عمومی؛ مبانی تغذیه؛ زبان انگلیسی عمومی
دروس و ضرایب در کنکور کارشناسی ارشد وزارت بهداشت
فیزیولوژی سالمندی ضریب 3؛ روانشناسی و بهداشت روانی ضریب 1؛ جامعه شناسی پزشکی ضریب 1؛ روش تحقیق و آمار حیاتی ضریب 2؛ کلیات بهداشت عمومی ضریب 2؛ مبانی تغذیه ضریب 1؛ زبان عمومی ضریب 2
کدام دانشگاههای کشور پذیرش دانشجوی کارشناسی ارشد سلامت سالمندی دارند؟
دانشگاه علوم پزشکی تبریز
دانشگاه علوم پزشکی بابل
دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
دانشگاه علوم پزشکی یزد
دانشکده علوم توانبخشی تهران
دانشگاه علوم پزشکی شیراز
مدارک کارشناسی مورد پذیرش برای قبولی در کارشناسی ارشد سلامت سالمندی
کارشناس پرستاری – مامایی -آموزش بهداشت- بهداشت عمومی – مدیریت توانبخشی – مدیریت خدمات بهداشتی و درمانی – روانشناسی بالینی – عتوم تغذیه – مددکاری اجتماعی -شنوایی سنجی – بینایی سنجی – فیزیوتراپی – گفتاردرمانی و کاردرمانی
فارغ التحصیلان رشته کارشناسی ارشد سلامت سالمندی می توانند در رشته های زیر در مقطع دکتری ادامه تحصیل دهند
· اپیدمیولوژی
· انفورماتیک پزشکی
· سالمند شناسی
· سلامت در بلایا و فوریتها
· سلامت و رفاه اجتماعی
· مدیریت تحقیقات و فناوری در نظام سلامت
نقش دانش اموختگان در نظام بهداشتی
دانش اموختگان رشته سلامت سالمندی در مقطع کارشناسی ارشد دارای نقش های آموزشی ، پژوهشی و مراقبتی مرتبط با سالمند می باشد .
وظایف حرفه ای دانش آموختگان رشته سلامت سالمندی
الف : زمینه اموزشی
– ارائه آموزشهای ضروری به فرد سالمند و خانواده و جامعه
– همکاری در اموزش در عرصه دانشجو یان در زمینه های مرتبط با سالمندان
– آموزش ارتباط تیمی بین فرد سالمند ، خانواده و جامعه
ب : در زمینه پژوهشی
– سنجش علمی نیازهای سلامت سالمندان تحت پوشش
– تدوین طرحهای پژوهشی مزتب با سالمندان
– همکاری و مشارکت در فعالیت های پژوهشی مرتبط با سالمندان
ج : در زمینه خدماتی
– ارائه مراقبتهای سلامتی مبتنی بر دستورالعملهای متناسب با سالمندان
– همکاری در اداره کردن بخش های مرتبط با سالمندان
– برنامه ریزی ، پایش و ارزیابی مراقبیهای دوران سالمندی
– ارائه خدمات مشاوره ای برای اداره امور سالمندان
بازار کار رشته سلامت سالمندی
دانشجویان فارغ التحصیل رشته سلامت سالمندی می توانند به عنوان پژوهشگر،کارشناس بهداشت خانواده،کارشناس سلامت سالمندی در مراکز بهداشت(طبق گفته دکتر فدای وطن متخصص طب سالمندی در دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی تهران) به دلیل کمبود نیرو در رشته سالمندی،فارغ التصیلان رشته بهداشت عمومی عهده دار این مسئولیت در مراکز می باشند)،کارشناس امور سالمندی در دانشگاهها،و باتوجه به اینکه تمامی افراد سالمند زیر پوشش سازمان بهزیستی می باشند نه وزارت بهداشت، فارغ التحصیلان این رشته می توانند در این سازمان به عنوان مددکار مشغول بکار شوند. وافرادی که تمایل به ادامه تحصیل در مقطع PhDدارند می توانند در زمینه آموزش در دانشگاهها ارائه خدمت بکنند.
همچنین کارشناسان ارشد این رشته در مجوز احداث سرای سالمندان،مراکز روزانه و احداث دیگر مراکز مربوط به حیطه سالمندان در اولویت قرار دارند.
دیدگاهتان را بنویسید