آشنایی با رشته مهندسی بافت


معرفی رشته مهندسی بافت
رشته مهندسی بافت از رشته هاي بين رشته اي وزارت بهداشت است كه دانش آموختگان ضمن آشنايي با ساختمان بافت ها، سلول هاي زنده و زيست مواد (Biomaterials) قادر به انجام فعاليت هاي مختلف در قلمرو مربوط به ايجاد جايگزين هاي زنده براي بافتها با استفاده از سلول هاي زنده و زيست مواد (Biomaterials) مي باشند.
در واقع مهندسی بافت عبارتست از استفاده از اصول و روشهای مهندسی و علوم زیستی جهت درک عمیق ارتباط بین ساختمان و عملکرد بافتهای بدن پستانداران در شرایط مختلف سلامت و بیماری و تولید جایگزین های بیولوژیک جهت بازسازی ، حفظ و یا بهبود عملکرد بافتها.
این رشته بیشتر در زمینهٔ پزشکی و در گستره میکروسکوپیک فعالیت دارد. در این شاخه تخصص درآناتومی، بیوشیمی و مکانیک سلولها و ساختارهای درون سلولی برای درک بیشتر فرایند بیماری و توانایی داخل شدن به بخشهای ویژه سلول لازم است.
کاربرد رشته مهندسی بافت
یکی از روشهای موثر و رایج در درمان بسیاری از بیماریها پیوند اعضاء می باشد. یافتن منابع پیوند مناسب بسیارمشکل است. برای حل این مشکلات و یافتن منابع جدید پیوند، متخصصان این رشته با استفاده از سلولهای خود فرد و همچنین قالبهایی از بیو مواد که پس از پیوند پاسخ ایمنی را بر انگیخته نکند و به راحتی در بدن قابل جذب باشد، می توانند منابع جدید پیوند تهیه نمایند و از رنج بیماران بکاهند
دروس رشته مهندسی بافت
برای این رشته در کارشناسی ارشد باید ۳۲ واحد را گذراند ( ۱۷ واحد اصلی ، ۸ واحد اختیاری ، ۶ واحد پایان نامه و ۱ واحد سمینار ) که برخی از این دروس عبارتند از : فیزیولوژی ، کالبد شناسی انسان ، علم مواد ، بیوشیمی ، زیست سازگاری ، مهندسی بافت ، پلیمر ها و کاربرد آن ها در مهندسی پزشکی ، فلزات و کاربرد آن ها در مهندسی پزشکی ، سرامیک ها و کاربرد آن ها در مهندسی پزشکی ، مقدمه ای بر مهندسی پزشکی و زیستی و اخلاق و روش تحقیق در مهندسی پزشکی . برخی دانشگاه ها از جمله دانشگاه تهران در رشته بیومتریال پذیرش دارند.
بازار کار وآینده شغلی رشته مهندسی بافت
رشته مهندسی بافت در ایران و حتی جهان بسیار نوپا می باشد ، بازار کار خیلی موفقی را ایجاد نکرده است . بیش ترین بازار این رشته در زمینه تحقیقات در پژوهشکده ها می باشد . هم اکنون دانشگاه تهران دکتری تخصصی رشته مهندسي بافت را ارائه می کند.فارغ تحصبلان این رشته می توانند در زمینه های پژوهشی ،آموزشی،خدماتی و مشاوره ای به شرح زیر فعالیت نمایند.
الف ) پژوهشی
طراحي و اجرای پروژه های مرتبط با مهندسی بافت
ب) آموزشی
– طراحی و تدوين و اجرای برنامه های آموزشی برای دانشجويان در دانشگاه ها
– طراحی و تدوين و اجرای برنامه های آموزشی كوتاه مدت
ج) خدماتی
– طراحی و ايجاد مراكز توليد مرتبط با مهندسی بافت
-كنترل كيفی فراورده های مرتبط به مهندسی بافت
– ارائه خدمات تخصصی مرتبط با مهندسی بافت
د)مشاوره ای
ارائه مشاوره به محققان جهت ارتقا كيفيت پژوهشهای مرتبط با مهنسی بافت
ايجاد ارتباط، تعامل بهينه و ارائه مشاوره به محققان بخصوص در حوزه بيومراد جهت ارتقا كيفيت پژوهشهای مرتبط
ارائه مشاوره به مراكز و مراجع ذيربط در زمينه های مرتبط
دیدگاهتان را بنویسید