آشنایی با رشته مهندسی بهداشت حرفه ای


معرفی رشته مهندسی بهداشت حرفه ای
رشته مهندسی بهداشت حرفهای همان طور که از نام آن مشخص است به برسی مسائل بهداشتی و مسائلی که مربوط به سلامت افراد در محیط کار است می پردازد.در عصر جدید با توجه به نوع فعالیت و کار ها ممکن است سلامتی کارکنان به خطر بیفتد و کارشناس های رشته مهندسی بهداشت حرفه ای با ارائه راهکار های علمی تلاش می کنند از بروز بیماری و مشکلاتی که ممکن است در محیط کار برای کارمندان پیش بیاید جلوگیری کنند.
عمده فعالیت کارشناسان مهندسی بهداشت حرفه ای عبارتست از شناسائی، ارزیابی و کنترل عوامل زیان آور موجود در محیط کار به همراه یکسری مراقبت های بهداشتی درمانی به منظور سالم سازی محیط کار و حفظ سلامت نیروی کار است.
در واقع رشته بهداشت حرفهای ترکیبی از علوم پزشکی ومهندسی میباشد.
بهداشت حرفه ای می توان به معنای علم و هنر تامین سلامت در محیط های شغلی تعریف کرد و یک مهندس بهداشت حرفه ای یا متخصص سلامت شغلی کسی است که وظیفه شناسایی،ارزشیابی و حذف یا کنترل عوامل مخاطره آمیز شغلی در محیط کار را به عهده دارد.
وظایف کاری متخصصین بهداشت حرفه ای
• بررسی و تجزیه و تحلیل حوادث و مشکلات محیط کار و تلاش جهت رفع یا پیشگیری از آنها
• نظارت بر کلیه موارد بهداشتی مانند آشپزخانه ها، غذاخوری ها، سرویس های بهداشتی و …
• تهیه گزارش وضعیت بهداشت حرفه ای، بیماری ها و مشکلات موجود در این حوزه برای مدیران و سازمان های مربوطه
• نظارت فنی بر کارکنان جهت رعایت ضوابط بهداشت حرفه ای
• بررسی محیط کار از نظر وجود انواع عوامل زیان بار (نمونه برداری، سنجش و ارزیابی مستمر) و برنامه ریزی برای رفع آنها
• نظارت بر اجرای درست ضوابط آیین نامه بهداشتی محل کار
• تهیه و تدوین محتوا و وسایل آموزشی شامل بروشور، پوستر، نشریه، فیلم و … برای شاغلین و مدیران جهت آموزش بهداشت حرفه ای
• بازدید منظم از بخش های مختلف، شناسایی مشکلات بهداشت حرفه ای و تصمیم گیری برای رفع آنها
• کسب شناخت و اطلاعات کافی از وضعیت بهداشت حرفه ای کارگاه ها و کارخانجات
• تنظیم و پیگیری اجرای برنامه های پیشگیری از انواع بیماری های کاری و عوارض آنها
• نمونه برداری، سنجش و ارزیابی عوامل زیان بار محیط کار
• نظارت بر اجرای طرح های بهداشت حرفه ای
• برنامه ریزی و اجرای برنامه های آموزشی برای مسئولان بهداشت حرفه ای، اعضای کمیته های حفاظت فنی و بهداشت کار و…
• بررسی گزارشات رسیده از واحدها، کارگاه و کارخانه ها، تشخیص نواقص و عیوب و صدور اخطاریه در صورت نیاز
• صدور مجوز برای شرکت های خصوصی ارائه دهنده خدمات بهداشت حرفه ای
دانش و مهارت مورد نیاز برای رشته بهداشت حرفه ای
• مهارت های ارتباطی مناسب (داشتن مهارت ارتباطی مناسب می تواند کلید موفقیت در هر کسب و کاری باشد و این مهارت در رشته بهداشت اهمیت زیادی دارد)
• توان تصمیم گیری درست و به موقع (کارشناس بهداشت حرفه ای باید بتواند با توجه به شرایط کاری بهترین تصمیم گیری را انجام دهد)
• توانایی خوب در حل مساله و مشکلات (توانایی حل مسئله از جمله مهم ترین مواردی است که یک متخصص بهداشت حرفه ای باید داشته باشد)
• آشنایی کامل با دانش، قوانین و مباحث بهداشت حرفه ای (کارشناس بهداشت حرفه ای باید اطلاعات و دانش مورد نیاز در زمینه بهداشت حرفه ای را داشته باشد)
• مسئولیت پذیری (مسئولیت پذیری جز مهم ترین مواردی است که یک متخصص بهداشت حرفه ای باید نسبت به کار خود داشته باشد)
• دقت و توجه به جزئیات (همیشه توجه به جزئیات کار می تواند یکی از عوامل تاثیر گذار در موفقیت شغلی باشد متخصص بهداشت حرفه ای باید بتواند در برای افزایش سطح بهداشت محیط کاری به جزئیات بهداشتی محیط توجه کند)
• آشنایی کافی با مسایل فنی صنعت و سازمان محل کار(متخصص بهداشت حرفه ای برای این که بتواند بهترین راهکار را با توجه به شرایط محیط کاری ارئه دهد باید آشنایی کافی نسبت به مسائل فنی صنعت و سازمان محل کار داشته باشد)
• توان آموزش موارد بهداشتی و ایمنی به شاغلین (کارشناس بهداشت محیط باید بتواند مسائل مربوط به بهداشت و ایمنی محل کار را به پرسنل و شاغلین که در محیط کار حضور دارند آموزش بدهد)
بازار کار و آینده شغلی مهندس بهداشت حرفه ای
یکی از مواردی که هر دانشجو باید برای انتخاب رشته خود در نظر بگیرید بازار کار و آینده شغلی است که می خواهد در شغل خود داشته باشد.
یک مهندس بهداشت حرفه ای می تواند در وزارتخانه های کار، تعاون و رفاه اجتماعی ، صنعت، معدن و تجارت ، جهاد کشاورزی ، نیرو ، بهداشت ، درمان و آموزش پزشکی و صنایع دفاعی مشغول به کار شود.
سازمان ها ، شرکت ها و کارخانه های بزرگی مثل شرکت نفت ، ذوب آهن ، هواپیمایی کشوری ، ایران خودرو ، پلی اکریل دارای واحد بهداشت حرفه ای بسیار قوی هستند که در هر یک از این واحد ها چند مهندس بهداشت حرفه ای فعالیت می کنند .
علاقه مندان به حوزه آموزش و تدریس هم می توانند با داشتن مدارک تحصیلی عالی در مهندسی بهداشت حرفه ای جذب دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی شوند.
از آنجایی که اهمیت این شغل ، به تازگی در سال های اخیر برای کارخانجات و صنایع مختلف و …. ، مشخص شده است و آنها برای کاهش هزینه های خود به دنبال پیاده سازی شعار پیشگیری به جای درمان هستند، بازارکار مناسبی برای این شغل در کشور وجود داشته و آینده شغلی خوبی نیز پیش روی آن می باشد.
درآمد مهندس بهداشت حرفه ای در برخی از کشورهای جهان
یکی دیگر از عوامل مهم در انتخاب رشته تحصیلی درآمد و آینده شغلی است.افرادی که می خواهند مهاجرت کنند بهتر است ابتدا اطلاعات کافی درباره متوسط در آمد رشته خود در کشور های مختلف داشته باشند.
درآمد متوسط یک متخصص بهداشت محیط در کشور آمریکا و استرالیا به شرح زیر می باشد.
آمریکا – متوسط درآمد سالانه این شغل در سال ۲۰۱۲، ۶۶.۸۰۰ دلار می باشد.
استرالیا- متوسط درآمد سالیانه این شغل حدودا معادل ۷۱.۰۰۰ دلار آمریکا (قبل از کسر مالیات) می باشد.
شرایط مهاجرت رشته مهندسی بهداشت حرفه ای در خارج از کشور:
برای ورود به مقطع کارشناسی ارشد مهندسی بهداشت حرفه ای ، دکترای بهداشت حرفه ای و پست داک بهداشت حرفه ای فرصتها و موقعیتهای بسیاری در کشورهای مختلف جهان فراهم هست که علاقمندان این رشته را به خود جذب می کند. بسیاری از این فرصتها، گرنت ها و بورسیه های بسیار چشمگیری به دانشجویان و فارغ التحصیلان اعطا میکنند که علاوه بر تامین بیشتر هزینه ها، دانشجویان میتوانند مقداری از درآمد خود را هم پس انداز نمایند. همچنین فرصتهای کاری مناسبی برای فارغ التحصیلان این رشته وجود دارد که در صورت مناسب بودن شرایط و تخصص درخواست کننده کان، این فارغ التحصیلان می توانند در این فرصتهای کاری که شامل دانشگاهها، مراکز پژوهشی، سازمانها و شرکتهای بزرگ جذب شوند. موسسه هیپوفیز در راستای گسترش خدمات علمی پژوهشی خود، لینکهای مرتبط برای جذب و ورود دانشجویان و فارغ التحصیلان به دوره های ارشد، دکترا،پست داک و کار در خارج ازکشور برای رشته بهداشت حرفه ای تهیه کرده که در زیر در اختیار شما قرار داده می شود.
https://www.universitypositions.eu/jobs
شخصیت های مناسب شغل مهندسی بهداشت حرفه ای
یکی از مهم ترین عوامل تاثیر گذار در افزایش رضایت شغلی علاقه داشتن به کار است وبرای افزایش علاقه در شغل بهتر است شخصیت و روحیات شما متناسب با آن شغل و محیط کاری باشد .
در یک انتخاب شغل صحیح و درست، عوامل مختلفی از جمله ویژگی های شخصیتی، ارزش ها، علایق، مهارت ها، شرایط خانوادگی، شرایط جامعه و … برای هر فرد باید در نظر گرفته شوند. یکی از مهم ترین این عوامل ویژگی های شخصیتی می باشد. شناخت درست شخصیت هر فرد فرآیندی پیچیده و محتاج به تخصص و زمان کافی است. البته هر فردی ویژگی های منحصربه فرد خود را دارد، حتی افرادی که به نوعی تیپ شخصیتی مشابه دارند، باز هم در برخی موارد با یکدیگر متفاوت هستند.بنابراین بهتر است رشته تحصیلی خود را با توجه به شخصیت و روحیات خود انتخاب کنید.
ظرفیت و منابع کنکور کارشناسی ارشد بهداشت حرفه ای
اگر قصد دارید در کنکور کارشناسی ارشد مهندسی بهداشت حرفه ای شرکت کنید بهتر است اطلاعات کافی درباره منابع ،مدارک ،ظرفیت و ضریب رشته خود را داشته باشید.موسسه هیپوفیز برای دسترسی راحت تر دانشجویان این اطلاعات را که هر ساله از طرف وزارت بهداشت اعلام می شود را جمع آوری و در بخش وبلاگ هیپوفیز قرار داده است .برای مشاهده این اطلاعات می توانید مقاله ظرفیت و منابع ارشد بهداشت حرفه ای مطالعه نمایید.
دفترچه سوالات کنکور کارشناسی ارشد بهداست حرفه ای
برای دانلود رایگان دفترچه سوالات کنکور کارشناسی ارشد بهداشت حرفه ای می توانید از منوی بالای سایت به صفحه دفترچه سوالات کنکور کارشناسی ارشد مراجعه نمایید.
دیدگاهتان را بنویسید