آشنایی با رشته ژنتیک پزشکی


معرفی رشته ژنتیک پزشکی
رشته ژنتیک پزشکی (ژنتیک انسانی) یکی از رشته های وزارت بهداشت و شاخهاي از علوم – زيستی پزشكی است كه به بررسی ساختار سلولها از نظر كروموزومی و ژنی می پردازد و می توان طی آن به مباحث مهمی مانند مهندسی ژنتيک، ژنتيک ايمنی، ژنتيک جمعيت، ژنتيک سرطان ، ژنتيک رفتاری، ژنتيک بيوشيميایی پرداخت. دانش آموختگان اين رشته قادر خواهند بود با همكاری در طرحهای پژوهشی و با آناليز ژنتيكی سلولهای انسانی به نواقص و بيماريهای ژنی و كروموزومی بيماران پی ببرند.
کاربرد رشته ژنتیک پزشکی
امروزه ژنتیک پزشکی یکی از مهمترین شاخههای علم ژنتیک است که با زندگی مردم پیوند نزدیکی دارد. در تمام مراکز درمانی، بیمارستانها و کلینیکهای تخصصی حضور مشاورین ژنتیک الزامی میباشد. همچنین پیشرفت در حوضههای مختلف میتواند منجر به کسب موفقیت در درمان یا بهبود بسیاری از بیماریها گردد. مهندسی ژنتیک و بیوتکنولوژی در تولید داروها تحولی در ژنتیک پزشکی ایجاد نموده است. ساخت هورومون رشد، انسولین و داروهایی نظیر هیدروکسی مورفین و غیره و نیز پیشرفت در ژن درمانی در درمان بیماریهایی نظیر سیستیک فایبروزیس ، کمبود آدنوزین دآمیناز و استفاده از آنتی سنس RNA ها در درمان دیستروفی عضلانی دوشن بسیار امید بخش بوده است
هدف رشته ژنتیک پزشکی
برداشتن گامهای اولیه اما اصولی و ضروری و درواقع ایجاد بخشی از زیر ساختهای لازم در راستای پیشگیری، تشخیص و درمان اساسی بیماریهای ژنتیکی از مهمترین چشم انداز این برنامه آموزشی به حساب میآید. درواقع، انتظار آن است که دانش آموختگان این رشته به نحو شایسته بتوانند، به تواناییها و کارآمدیهایی که در بخشهای پیشین (بویژه در تعریف و رسالت رشته) و نیز اهداف کلی که در ادامه آمده است؛ در عرصه عمل نایل آیند.
زمینه های فعالیت در بازار کار
الف) آموزشی:
طراحی و تدوین و اجرای برنامههای آموزشی مرتبط برای دانشجویان در دانشگاهها در صورتیکه فرد عضو هیئت علمی دانشگاه باشد.
ب) پژوهشی:
-طراحی و اجرای پروژههای مرتبط با ژنتیک
– مشارکت در پروژههای دانشگاهی، بین دانشگاهی و ملی در صورت نیاز
ج) خدماتی:
– ارائه خدمات تخصصی در مراکز تحقیقاتی ژنتیکی
-ارائه مشاوره به محققان، مراکز و مراجع مرتبط
– مسئول فنی آزمایشگاه ژنتیک
– همکاری در مطب پزشک به عنوان مشاور
د) تولیدی:
– همکاری در تهیه و تولید
دیدگاهتان را بنویسید