آشنایی با رشته ی مامایی


مامایی چیست؟!
رشته مامایی رشتهای از گروه علوم پزشکی وزارت بهداشت است و به بارداری، زایمان و مشاوره میپردازد. مامایی یکی از پر طرفدارترین رشتههای دنیا بخصوص برای بانوان است و اولین رشته دارای مجوز مطب در مقطع لیسانس و حق تجویز دارو، آزمایش و سونوگرافی (فقط در حوزه کاری مامایی) است.
کاربرد رشته مامایی
گرایش های مختلف رشته مامایی
این رشته در مقطع کارشناسی ارشد دارای ۵ گرایش مختلف: مامایی در پزشکی قانونی، بهداشت مادر و کودک، بهداشت باروری، آموزش مامایی و مامایی در بلایا و سوانح بوده و رشته مشاوره در مامایی نیز از رشتههای ایجاد شده در سالهای اخیر برای رفع نیازهای مشاوره ای زنان میباشد. در حال حاضر دو رشته دکترای تخصصی مامایی و بهداشت باروری در مقطع PhD وجود دارد و خدمات زنان باردار کم خطر توسط بخش مامایی صورت میگیرد.
هدف از علم مامایی
هدف از علم مامایی سلامت مادر و نوزاد است. در گذشته نه چندان دور اطلاعات دربارهٔ سلامت جنین منحصر به شنیدن صدای قلب جنین و رشد ظاهری رحم بود. هرچند این دو علایم به نوبه خود دارای اهمیت ویژهای است ولیکن بسیار محدود و ناکافی بود در حالی که با پیشرفت فناوری و کاربرد آن در رشته مامایی اطلاعات را دربارهٔ حیات جنین تا بدان جا رسانده که قادر هستیم لحظه به لحظه خطرات احتمالی که ممکن است زندگی جنین را در داخل رحم به مخاطره بیندازد شناسایی نموده و در صورت لزوم در صدد رفع آن برآییم به طوری که در حال حاضر جنین به مثابه بیمار دوم محسوب میشود. مامایی شامل مباحثی از جمله بارداری، زایمان و بیماری های زنان، جنین شناسی،نوزادان و مراقبت های مربوطه، بهداشت، تغذیه مادر و کودک و تنظیم خانواده و بیماری های داخلی و جراحی های مربوط به مامایی میباشد.
مقاطع تحصیلی رشته مامایی
واحدهای درسی رشته مامایی در کارشناسی ارشد
کارشناسی ارشد مامایی 32 واحد است که 16 واحد دروس اختصاصی اجباری 10 واحد دروس اختصاصی اختیاری و شواهد مربوط به پایان نامه است .
دانشگاه های رشته مامایی
دانشگاه علوم پزشکی اصفهان و کردستان، اهواز، شهید بهشتی تهران، تبریز، تهران، شیراز مشهد، گیلان و دانشگاه علوم پزشکی ایران دانشگاه هایی هستند که در مقطع کارشناسی ارشد مامایی دانشجو می پذیرند .
رشته های مقطع دکترا مامایی
در مقطع دکترای مامایی رشتههایی مانند بیولوژی تولید مثل، بهداشت باروری، سالمند شناسی و فیزیولوژی بیو انفورماتیک پزشکی و سلامت در بلایا، فوریتهای سلامت و رفاه اجتماعی، اپیدمیولوژی مددکاری و گفتاردرمانی می توانند ادامه تحصیل دهند.
به چه کسی ماما می گویند؟
بازار کار و فرصت های شغلی رشته مامایی
فارغ التحصیلان دورههای کارشناسی ارشد میتوانند به عنوان سرپرست و مدیر بخشهای مختلف درمانی و سوپروایزر آموزشی در سطح بیمارستانها مشغول به کار شوند همچنین میتوانند در پستهای مدیریتی و ستادی در مراکز بهداشتی ـ درمانی فعالیت داشته باشند.
مهارت های مورد نیاز شغلی مامایی
رشتههای علوم پزشكی به ويژه سه رشته پزشكي ، پرستاري و مامايي نياز به علاقه و احساس مسووليت بسيار زیاد دارد. براي مثال يك ماما بدون عشق و علاقه لازم نميتواند فريادها و خشم ناشي از درد يك زائو را تحمل كند و پاسخگوي نيازهاي او باشد.
همچنين دانشجوي اين رشته بايد تحمل خون و خونريزي، شبكاري و در كل كار در محيط بيمارستان را داشته باشد و به كار عملي نيز علاقهمند باشد چون دروس اين رشته بيشتر عملي است و كمتر جنبه تئوري دارد.
تفاوت ماما و متخصص زنان و زایمان
- ماماها به بهداشت فردی و بیماریهای جزئی زنان میپردازند، درحالی که متخصصان زنان و زایمان به بیماریهای تخصصیتر و پیچیدهتر میپردازند.
- ماماها مراقبتهای جسمی، عاطفی و روحی را قبل و بعد از زایمان برای مادران انجام میدهند، اما دکتر زنان صرفا به مسائل تخصصی پزشکی میپردازد.
- متخصص زنان و زایمان ابتدا دوره پزشکی عمومی را میگذراند و سپس تخصص خود را در این حیطه میگیرد. از این جهت نسبت به ماما در بیماریهای تخصصی زنان دانش بیشتری دارد.
- ماماها قادر به انجام عملهای جراحی زنان نیستند، اما متخصصان زنان و زایمان برای این کار آموزش دیدهاند.
به طور کلی حرفه مامایی و تخصص زنان زایمان دو حرفهی مستقل اما مکمل یکدیگرند که به امر بهداشت و سلامت زنان مرتبط هستند. با راهنماییها و مراقبتهای ماما و متخصص زنان و زایمان، سلامت مادران باردار و نوزادان تامین میشود. هریک بنا به تخصص خود میتوانند از قبل از دوران بارداری تا بعد از زایمان و همچنین مراقبت از نوزاد در کنار مادر و نوزاد باشند و مراقبتهای لازم را به جا آورند. از این رو نقش بسزایی در سلامت مادر و فرزند دارند.
وظایف ماما در هنگام زایمان مادر
- بررسی چگونگی پیشرفت کار
- کنترل کودک در طول مراحل زایمان
- تسکین درد و توصیه هایی در مورد روشهای مدیریت درد
- انجام عمل زایمان (طبیعی)
- تماس با دکتر متخصص در هنگام روبرو شدن با هر مشکل
وقتی کودک به دنیا می آید، کار ماما می تواند شامل ارائه توصیه های لازم به خانواده در مورد تغذیه، حمام کردن و مراقبت از کودک باشد.
ماما به غیر از مسایل مربوط به زنان باردار وظایف دیگری نیز دارد که عبارتند از :
- انجام معاینات لازم از زنان و تشخیص موارد غیر طبیعی و بیماری های زنانه و در صورت لزوم ارجاع آنها به پزشک متخصص
- راهنمایی و مشاوره بهداشتی زنان و دختران
- راهنمایی زنان در امر تنظیم خانواده
دیدگاهتان را بنویسید