طرح رشته فیزیک پزشکی


فیزیک پزشکی چیست ؟
فیزیک پزشکی یکی از رشته های علوم پزشکی وزارت بهداشت است که از تلاقی دو علم جذاب و پرکاربرد فیزیک و پزشکی است که یکی از برجسته ترین و تاثیرگذارترین رشته های موجود جهان در ۱۰۰ سال گذشته است که ارتقای زندگی و سلامت بشر مرهون پیشرفت رشته هایی هم چون این رشته می باشد.بنابراین همواره تحصیل در این رشته مد نظر بسیاری از دانشجویان در سرتاسر جهان بوده است.در این مقاله می توانید اطلاعات کامل درباره طرح رشته فیزیک پزشکی مشاهده کنید.
طرح رشته فیزیک پزشکی چیست ؟
رشته فیزیک پزشکی هم جزو رشته هایی هست که طرح اختیاری (مازاد برنیاز) دارد؛ یعنی اینکه چنانچه نیاز به نیروی کار در این رشته باشد فارغ التحصیلان طرح رشته فیزیک پزشکی مربوطه را به مدت دوسال گذرانده و چنانچه نیاز داشته باشند در همان محل استخدام شده و مشغول به کار می شوند. با توجه به گسترده بودن رشته فیزیک پزشکی در کشورمان به نظر می رسد تا سالیان متمادی امکان اشتغال برای فارغ التحصیلان این رشته میسر باشد.
موقعیت های شغلی دانشآموختگان فیزیک پزشکی به چه صورت خواهد بود؟
فیزیک پزشکی امروزه گستره قابل توجهی از علوم و فناوری های متفاوتی را پوشش می دهد و دربرگیرنده موضوعات و مباحث متعددی از رادیوبیولوژی گرفته تا پردازش سیگنال می باشد. لذا دشوار بتوان مرزهای معین و مشخصی را برای آن تعریف کرد. اما غالبا ارشد فیزیک پزشکی را می توان به سه دسته متفاوت طبقه بندی کرد:
تصویربرداری تشخیصی (Diagnostic Imaging):
در این شاخه از فیزیک پزشکی، با کاربردهایی همچون سی تی اسکن، ام آر آی (تصویربرداری تشدید مغناطیسی)، سونوگرافی، ماموگرافی، فلوروسکوپی،رادیوگرافی معمولی،پزشکی هسته ای و… میتوان سر و کار داشت.
طراحی و ضمانت کارکرد صحیح(accreditation) و کنترل کیفیت (Quality Control) اینگونه دستگاه ها بر عهده ی فیزیکدان های پزشکی میباشد.
فیزیک بهداشت (Health Physics):
در این شاخه از فیزیک پزشکی بر روی مباحثی تمرکز میشود که سر و کار با محاسبات کنترل کیفیت(Quality Control) و بویژه دوزیمتری و شرایط محافظت از پرتوهای یونیزان (Radiation Protection) در محیطهای متفاوت دارند. طراحی سیستمهای حفاظتی در بخشهای رادیوتراپی و پرتوافکن در بیمارستانها، وضع قوانین و پروتکلهای کار با رادیوایزوتوپهای گوناگون و ضایعات هستهای در سطح کشوری، و حتی مسئولیت ضمانت سیستمهای پوششی (Shielding calculations) و حفاظتی راکتورهای هستهای از وظایف متخصصین فیزیک بهداشت می باشد.
رادیوتراپی (Radiation Therapy):
در پزشکی مسائل زیادی (بطور مثال بسیاری از سرطانها) را میتوان نام برد که توسط پرتوزایی (گاما، الکترون، پروتون، و نوترون) تحت درمان قرار می گیرند. مسئولیت عملکرد و تضمین کارکرد (Quality Control and Accreditation) اینگونه سیستمها بر عهده متخصص رادیوتراپی است. در فرم نوین، متخصصین این رشته اغلب بر روی و یا با دستگاههای پرتوزایی نظیر گاما نایف، سایبر نایف، پروتون درمانی، شتابدهنده خطی(LINAC)، و یا توموتراپی مطالعه و سر و کار دارند.
در نهایت می توان گفت با توجه به پیشرفت روزافزون تکنولوژی و پیچیده تر شدن دستگاه های مورد استفاده در علم پزشکی، و هم چنین نیاز رو به رشد جامعه پزشکی به علم فیزیک، دانش دستگاه ها و استفاده از توانایی های طبیعت در دستگاه های مورد استفاده، این رشته با گذشت زمان به خوبی جای خود را در کشور باز خواهد کرد
دانش آموختگان فیزیک پزشکی بسته به نوع گرایش و فیلد کاری خود و میزان توانمندی خود می توانند شرایط کاری و موقعیت شغلی مساعدی را برای خود فراهم سازند.
زمینه های شغلی فارغ التحصیلان در قالب نیروی طرح رشته فیزیک پزشکی (اختیاری)
- به عنوان هیئت علمی دانشگاههای علوم پزشکی
- مراکز تحقیقاتی، شرکت های دانش بنیان
- حوزه طراحی، تولید و نگهداری و نصب تجهیزات پزشکی
- حوزه مدیریت کنترل کیفی و تضمین کیفیت تجهیزات پزشکی
- به عنوان فیزیست در مراکز پزشکی و بیمارستان ها (از جمله فیزیست رادیوتراپی که وظیفه طراحی درمان و دوزیمتری و … به عهده دارد، فیزیست پزشکی هسته ای،فیزیست بخش هات لب(Hot lab) و رادیو دارو و…
- تمامی مراکز پزشکی و صنعتی کار با اشعه
- و …
دیدگاهتان را بنویسید